Подпишитесь на обновления на e-mail |
|
|
| | |
|
Виготовлення півкруглих стамесок з пружини
[
· Скачать удаленно ~Скачать статью Mb (RAR)
]
| Жмите здесь!!! |
Жмите здесь!!!
Півкруглі стамески з невеликим радіусом використовуються для яворівського та скобчастого різьблення. В продажу знайти такі різці майже неможливо, а якісні різці коштують дуже дорого. Для учнів можна виготовити комплекти півкруглих стамесок. Більшість операцій можуть виконати самі учні. Відповідалдьні та небезпечні виконує учитель.
Отже, по-порядку.
Насамперед необхідно знайти відповідну пружину з дроту діаметром приблизно 5 мм. Її слід відпалити. Для цієї термічної операції добре підходить звичайна грубка. Пружину просто розміщують в розпалену грубу на 1-1.5 год. Вона має розігрітися до яскраво-червоного кольору і витриматися певний час.
Відпалену пружину слід вирівняти та нарізати на шматки 7-8 см. Вирівнюється м’яка пружина без проблем і майже не пружинить. Розрізають дріт ребром напилка. Ці дії можуть виконувати учні.
З однієї сторони на відстань 20-30 мм формують площину. Її можуть спилювати напилками учні або на заточному верстаті учитель.
Відгинають на кут приблизно 30° площиною зовні. Надфілем формують півкруглу канавку.
Можна виконати канавку іншим способом. Вставити у горизонтально-фрезерний верстат спрацьований круг товщиною 1,0 -0,2 мм від кутошліфувальної машини (болгарка). Діаметр круга приблизно 80 мм. На максимальних обертах виконують канавку. Її потім розпилюють надфілями. При такій технології затрачаються менше часу на виконання канавки, збільшується ресурс надфілів та майже повністю використовують відрізні круги.
Після остаточного формування півкруглої канавки заготовку випрямляють або, навіть, трішки згинають в іншу строну як клюкарзу. На заточному верстаті можна відразу сформувати зовнішню поверхню півкруглої стамески.
На звичайній газовій плиті (в умовах міста) можна нагріти до необхідної темпаратури стамеску та її загартувати. Стінки стамески тонкі тому вони розігрівають швидко. Нагрівають до яскраво-червоного кольору і швидко у вертикальному положенні загартовують у бляшанці з водою. Правильно загартована стамеска повинна бути твердою. Це перевіряють надфілем. Якщо він ковзає, то заготовка тверда.
Остаточна обробка здійснюється послідовно на дрібнозернистому крузі або наждачному папері та войлоці з пастою ГОИ.
Правильно виготовлена стамеска має чисто різати без значних зусиль поперек волок.
Якщо твердість занадто велика, то вістря буде ламатися. В такому випадку слід відпустити загатровану частину. Це можна зробити навіть на полум’ї звичайної запальнички. Сталь має стати синюватого кольру. Ще раз довести пастою ГОИ. І знову слід випробувати.
Багато разів нагрівати до високих температур (800° та вище) не слід. При багаторазовому нагріваннні згоряє вуглець, який необхідний для надання заготовці необхідної твердості.
Точена конусоподібна ручка виготовляється учнями як тренувальний виріб з твердих порід деревини на токарному верстаті. Розміри ручки залежать від вікової категорії учнів, які мають працювати інструментами. Можна виготовити ручки різних діаметрів та довжини.
Вказана технологія використовується вже багато років і успішно себе зарекомендувала.
|
|
|
|
Категория: Режущий инструмент | Добавил: Администратор
|
Просмотров: 6505 | Загрузок: 664
| Рейтинг: 0.0/0 |
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи. [ Регистрация | Вход ]
| |
|
♥ | |
|